Kosten spanplafond

Wat kost een (akoestisch) spanplafond?

Bij het plaatsen van een spanplafond moet je denken aan bedragen tussen de €90 en €120 per mex btw, inclusief levering en montage. Ga je voor een akoestisch spanplafond, dan zullen die bedragen oplopen tussen de €130 en €170 per m2 ex btw. De exacte kosten hangen namelijk af van o.a.:

 • De grootte van de ruimte; in kleine ruimtes zal er op een hoger bedrag per m2 uitkomen.
 • Kleur van het spanplafond; een standaard (mat) wit plafond heeft lagere kosten dan bijvoorbeeld een spiegel, suède of met print bedrukt spanplafond.
 • Het type ruimte; ruimtes met veel hoeken, kantjes, en vormen zijn arbeidsintensiever en daarom duurder.


Materialen en kleur

Hoewel het 'standaard' glanzend witte akoestisch spanplafond (zie foto hiernaast) in de meeste woningen nog altijd het meest populair blijft, is een (akoestisch) spanplafond juist beschikbaar in ontzettend veel verschillende kleuren en materialen. Een spanplafond ziet er altijd glad uit, blijft vlekbestendig en vrij van scheuren en barsten. Je kan kiezen uit honderden kleuren, materialen (denk bijvoorbeeld aan spiegelfolie of juist een chique suède), en afwerkingen (glans, hoogglans, of mat). Ook reliëfverschillen, zoals marmereffecten en ingewerkte ventilatie of verlichtingen en zelfs driedimensionaliteit is mogelijk. Een hogere diversiteit is ongekend bij andere type plafonds en dat maakt spanplafonds naast een functionele oplossing ook een geweldige eyecatcher in bioscopen, musea, horeca en hippe kantoren. 


Verschil tussen een spanplafond en een akoestisch spanplafond

Een normaal spanplafond heeft vrijwel geen akoestische werking. In een akoestisch spanplafond worden daarentegen duizenden minuscule microperforaties aangebracht, welke zorgen dat geluid wordt geabsorbeerd en je een perfect werk- en leefklimaat kan realiseren. In 99% van de gevallen gebruikt AMB het Barrisoldoek met de meeste microperforaties omdat deze door de hoge concentratie het minst zichtbaar zijn en tegelijkertijd het meest effectief zijn bij het absorberen van spraak in een ruimte. Een akoestisch doek waarbij de perforaties verder uit elkaar staan werkt juist beter bij bijvoorbeeld het elimineren van een vervelende zoem afkomend van een bepaald apparaat of machine.
 

De investering in een akoestisch spanplafond

Het akoestisch spanplafond is een hogere initiële investering dan ‘normaal’ stuc-, schilderwerk of een systeemplafond. Iedereen maakt hierin een andere keuze, maar een spanplafond heeft veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een volledig nieuw en strak plafond welke je oude plafond geheel wegwerkt;
 • Decennialang 100% kwaliteitsbehoud;
 • Een spanplafond werkt akoestisch en verwijdert dus de galm in een ruimte;
 • Zeer snelle montage en eventuele demontage bij aanpassingen;
 • Extreem onderhoudsarm, waterdicht en schimmelvrij, dus geschikt voor iedere (zelfs vochtige) ruimte;
 • Veel mogelijkheden wat betreft verlichting;
 • Een spanplafond werkt deels isolerend, wat scheelt in energiekosten;
 • Leidingen, kabels, en een vervallen oud plafond zijn zeer makkelijk weg te werken;
 • Uitzonderlijke strakke afwerking en in de meeste gevallen volledig naadloos;
 • Brandveiliger dan ieder ander type plafond.


Tegenwoordig wordt er in nieuwbouw vaak gebruik gemaakt van harde elementen: glas, beton, minimalistische inrichting, enzovoort. Dat is een veel gevallen erg stijlvol, maar resulteert ook in een zeer aanwezige nagalm. Er is dan namelijk geen zacht materiaal aanwezig wat geluid kan absorberen. Zo kan het zijn dat je niet kan genieten in je prachtige nieuwbouwwoning, doordat de slechte akoestiek je niet de rust geeft die je thuis wilt ervaren. Op langere termijn kan dit leiden tot irritaties, hoofdpijn, vermoeidheid, maar bovenal een zeer laag woon- en werkplezier. Ditzelfde geldt voor restaurants met een slechte akoestiek: wie kan er nu lekker eten in een restaurant waar je niemand kan verstaan?

Daarom pleiten we bij AMB al jaren dat akoestiek onderdeel moet zijn van ieder bouw- en interieurontwerp. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf!