Het belang van een goede akoestiek

Het belang én de besparingen van een goede Akoestiek (Montage Brabant)


Al ruim 50 jaar is Akoestiek Montage Brabant dé specialist op het gebied van akoestiek. Wij zetten ons dagelijk in om ruimtes akoestisch verantwoord te maken, zodat daarin prettig kan worden gewerkt of geleefd. Akoestische oplossingen zijn er echter in vele verschillende soorten te verkrijgen, zoals spanplafonds en wanden, systeemplafonds, systeemwanden, metal stud en akoestisch meubilair. Maar waarom zou je eigenlijk investeren in de akoestiek in een ruimte? En welke akoestische oplossing moet je dan kiezen?

Het belang van akoestiek
De akoestiek van een ruimte hangt af van de functie en het gebruik ervan. Neem bijvoorbeeld een kerk. Een kerk heeft een voortreffelijke akoestiek voor het bespelen van een orgel. Maar een spreker kan juist het gevoel hebben dat je hem of haar vanaf het altaar niet goed verstaat. In een kantoor wil je weer zo min mogelijk nagalm, zodat iedereen geconcentreerd kan werken. En wie kan er nu van zijn eten genieten wanneer je elkaar niet kan verstaan? – Zo zie je dat het type akoestiek per ruimte verschilt, en de juiste akoestiek heeft te maken met het doel van de ruimte.
Akoestiek heeft een enorme impact op uw omgeving, gezondheid en welzijn. Enkele voorbeelden van de gevolgen van een goede of juist slechte akoestiek zijn:

 
  1. Een goede akoestische werkomgeving zorgt voor 48% meer focus, 51% daling van afleiding, 10% minder fouten en 27% lager stressniveau. Dit zorgt weer voor minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit: dat scheelt op jaarbasis een hoop kosten!
  2. Een slechte akoestiek verhoogt bij ziekenhuispatiënten de bloeddruk en hartslag. Een goede akoestiek zorgt juist voor betere nachtrust, meer privacy en een bevorderd herstel. Hierdoor verkort de verblijfsduur en worden wederom een hoop kosten bespaard.
  3. In het onderwijs verbetert een goede akoestiek het concentratieniveau, de prestaties én worden leerkrachten minder snel moe, omdat ze hun stem effectiever kunnen gebruiken.
  4. In een restaurant kan slechte akoestiek al snel voor 20% minder omzet zorgen, doordat zulke negatieve recensies snel rond gaan op internet.
  

Gemakkelijk verbeteren van de akoestiek
Om een goede akoestiek te creëren is het belangrijk dat geluiden goed kunnen worden geabsorbeerd in materialen. Wanneer geluiden worden geabsorbeerd, kunnen ze zich verder door de ruimte weerkaatsen. Materialen zoals steen en beton zijn hard en laten geluidsgolven makkelijk weerkaatsen. Zachte materialen zoals textiel en materialen met veel reliëf absorberen geluidsgolven juist.
Een investering in een volledig akoestisch spanplafond of -wand kan flink zijn. Gelukkig zijn er ook makkelijke én goedkope manieren om de akoestiek in een ruimte snel te verbeteren, zonder dat er grote verbouwingen of investeringen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 
  • Een goed gemeubileerde inrichting doet wonderen! Doordat stoffen meubels veel geluid absorberen vermindert de weerkaatsing. Het merk Slalom heeft ontzettend veel soorten akoestisch meubilair, waaronder poufen, panelen, en zelfs planten. Hierdoor verbetert u gemakkelijk de akoestiek én kleed je de ruimte aan. 
  • Creëer hoeken in grote ruimtes. Splits de ruimte op in kleinere ruimtes, door bijvoorbeeld roomdividers te plaatsen. Door de hoeken in uw ruimte, onderbreekt u de geluidsgolven. Dit kan bijvoorbeeld ook in de vorm van (halfopen) gordijnen!
  • Akoestische plafondpanelen zijn gemakkelijk te plaatsen bovenop het huidige plafond. Dit is een goedkope en stijlvolle manier om de akoestiek gemakkelijk te verbeteren.
  • Vermijd (een deel van) de huidige moderne en industriële interieur-clichés: strak gestucte wanden, betonnen vloeren, en een minimalistische inrichting. Door toch te werken met meer stof en meubels vermindert de nagalm aanzienlijk en kun je meer genieten van je ruimte. Wil je toch een strakke inrichting behouden? Ga dan voor een akoestisch spanplafond.
 
Wat je wensen ook zijn, Akoestiek Montage Brabant heeft de juiste oplossing in huis. Van akoestisch meubilair tot spanplafonds en metal stud wanden: wij adviseren je graag. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.